Forskning/projekt




Fokus i min forskning ligger på landskapsekologi och processer som rör stora tids- och rumsskalor. De flesta av mina studier handlar om artbevarande med inriktning på växter och hur detta är relaterat till skötsel och restaurering av gräsmarker och markanvändningsförändringar i jordbrukslandskapet. Jag jobbar också tvärvetenskapligt med frågor som rör brukande i jordbrukslandskapet och ekosystemtjänster där jag samarbetar med ekonomer, kulturgeografer och sociologer. 

För mer information läs under projekt eller sök vidare i mina forskningsnätverk: Landscape Ecology Group (http://ww2.ink.su.se/landscapeecology/), Sapes (http://www4.lu.se/o.o.i.s/24980), Ekoklim (www.ekoklim.su.se), and Stockholm Resilience Centre (http://www.stockholmresilience.org/)

 


 
Pågående Projekt
Träd på betesmarker - effekter av ersättnings system och skötsel på biologisk mångfald (finansierad av Formas)
Svenska naturbetesmarker har varit i fokus under lång tid på grund av deras höga biologiska och kulturella värden. Enligt beslut från EU är denna typ av mosaikartade trädbärande betesmarker inte längre stödberättigade i lika stor utsträckning. I denna studie undersöker vi hur EUs ersättningsregler kan komma att påverka biodiversiteten i de svenska trädbärande naturbetesmarkerna. Vi studerar olika typer av naturbetesmarker som varierna från öppen betesmark till sluten betad skog.  Eftersom brukarnas roll i skötseln av betesmarken är central, kommer vi att göra intervjuer för att förstå hur ersättningssystemen kan påverka skötseln och vilja att fortsätta brukandet av betesmarkerna. Vi hoppas med denna studie kunna ge svar på hur dagens jordbruksstöd påverkar biologiska och kulturella värden, vilket kan ligga till grund för fortsatt utveckling av ersättningsystemen från EU. Arbetet är ett samarbete mellan Stockholms och Göteborgs universitet och representanter för Östra Vätterbranternas biosfärsområde.
 
Effekter av nutida och historisk markanvändning på biologisk mångfald (finansierad av Formas)
Projektet syftar till att öka förståelsen för växters dynamik i jordbrukslandskapet associerat till stora tid- och rumsskalor. Idag är en stor del av den biologiska mångfalden kopplad till jordbrukslandskapet och speciellt till traditionell brukade ängar och betesmarker. Det vanligaste sättet att studera landskap är att endast studera för växterna lämpliga eller direkt olämpliga habitat. I det här projektet analyseras även landskapsmatrixen om kring lämpliga habitat, tex vägkanter, igenväxta betesmarker, fd. åkrar och åkerholmar. Genom att studera hela landskapet är det möjligt att identifiera kritiska processer som är kopplade till fragmentering, isolering och habitatkvalitet.
 
Habitatrestaurering i jordbrukslandskap (finansierad av Formas):
I detta projekt undersöker vi hur biologiska samhällens och ekosystemfunktioners återuppbyggnad beror på strukturen hos det omgivande landskapet. Vi kommer att jämföra arters återkolonisation med vår befintliga kunskap om arters utdöenderisk efter habitatförlust och fragmentering för att undersöka om de art-egenskaper som påverkar återkolonisation är samma egenskaper som påverkar utdöenderisk. Projektet kommer att bidra till vår generella förståelse om kolonisations- och utdöendeprocesser i fragmenterade och restaurerade landskap. Projektet är ett samarbete med SLU, Ulltuna. www2.ekol.slu.se/restore/
 
Ekosystemtjänster i jordbrukslandskap (finansierad av Formas):
Det här projektet syftar till att utveckla ett konceptuellt ramverk och nya empiriska metoder för ’snabba och systematiska’ kartläggningar av samverkan mellan ett flertal ekosystemtjänster i jordbrukslandskap. Hypotesen är att olika tjänster är sammanflätade eller ’ihopbuntade’ och därmed samvarierar i hur de påverkas när en tjänst (i detta fall t.ex. mat eller bioenergi) ökar. Vi vill även undersöka om det finns väldefinierade ekosystemtjänstbuntar som förändras med ändrade förvaltningsmetoder, skalor eller markanvändning. Vi kommer att fokusera på två landskap, ett i Sverige och ett i Sydafrika, där vi har substantiell fälterfarenhet, god tillgång till data och nära samarbeten med forskare och beslutsfattare. Båda landskapen innehåller storskaligt så väl som småskaligt jordbruk, samt en nationalpark/naturreservat. Att använda två så pass olika landskap tror vi kommer att göra att både det utarbetade ramverket och metoderna kan få högre generaliserbarhet. Metoder inkluderar expertintervjuer med rankningsövningar, samanställning av data i databaser, statistiska analyser av ekosystemtjänstbuntar samt analys av GIS-kartor med fokus på skalinteraktioner.
 
 
Avslutade projekt:
En övergiven landsbygd (finansierad av Formas ):
Syftet med detta projekt är att studera hur man på bäst sätt kan sköta och nyttja dessa övergångslandskap. Grundhypotesen är att kategorisera dessa marker som ”övergivna” har påverkat förståelsen av deras ekologiska och sociala roll i jordbrukslandskapet. Bevarande av biologisk mångfald är i stora delar av världen huvudsakligen kopplat till skyddade områden, men det är fortfarande få bevis för att ett sådant bevarande på sikt kan hjälpa att skydda biologiska värden och ekosystemtjänster kopplade till dessa värden. Vi vill undersöka hur synen på övergivande av jordbruksmark kan påverka skötseln och bevarandeplannering samt även studera möjligheten att koppla innovativ skötsel av dessa marker till lokala sociologiska strukturer. Vi kommer att använda studieområden i tre olika länder: Sverige, Portugal och Australien.
 
COCONUT (EU-finansierat projekt): Projekttitel: “ Understanding effects of land use changes on ecosystems to halt loss of biodiversity due to habitat destruction, fragmentation and degradation”.
Inom projektet var jag ansvarig (PI) för Stockholms universitet. Huvudsyftet med projektet är att sammanställa befintliga data samt samla in historisk och nutida data om artdiversitet i Europa. Detta ska sedan användas för att konstruera modeller för framtida projektioner av markanvändningsförändringar och hur de påverkar diversitet. Hemsida: http://www.coconut-project.net/
 
HagmarksMistra - Skötsel av hagmarker: ekologi och ekonomi (finansierat av Mistra (2004-2008)): Min roll i Hagmarksmistraprogrammet var att koordinera ett av syntesteman “Landskapssyntesen” som syftar till att analysera hur ekologi och socioekonomiska värden påverkar/påverkas i ett landskapsperspektiv. Hemsida: http://www-hagmarksmistra.slu.se/